Zie jij door de bomen het bos niet meer in dieetland? Deel 2

//Zie jij door de bomen het bos niet meer in dieetland? Deel 2

Zie jij door de bomen het bos niet meer in dieetland? Deel 2

Het is de laatste jaren een steeds hipper onderwerp geworden: voeding en diëten. Snelle diëten lijken dé ultieme manier om in korte tijd veel overtollige kilo’s kwijt te raken en hiermee op tijd in shape te zijn voor het strandseizoen, of om in je kekke kerstoutfit te passen. Maar wat werkt nu echt en is het eigenlijk wel gezond? En daarbij: wie kan je nou eigenlijk geloven? Helaas mag en kan iedereen roepen wat hij wilt, ook mensen die hier niet voor gestudeerd hebben. Daarnaast zijn de beweringen rondom voedingshypes vaak niet wetenschappelijk onderbouwd en is er dus helemaal niet bekend of iets wel of niet gezond is voor je lijf of zelfs schade kan toebrengen.

Veel diëten zijn puur gericht om op korte termijn gewicht te verliezen. Maar wat als je na een aantal weken of maanden weer stopt met het dieet en je weer gaat eten zoals je altijd hebt gedaan? Juist, de bekende jojo. Als je blijvend resultaat wilt zien werken (crash) diëten dus niet. De enige manier om een gezond gewicht te behalen én te behouden is verandering van leefstijl. In deze blog zullen er een aantal diëten kort toegelicht worden. Om het overzichtelijk en lekker leesbaar te houden is het onderwerp van deze blog opgesplitst in 2 delen, we kunnen hier namelijk uren over doorgaan ? .

Zoals beloofd, deel 2 over verschillende soorten diëten.

4. South beach dieet

Om te beginnen is de basis van dit dieet weinig verzadigd vet en daarnaast relatief veel eiwitten en ‘goede’ koolhydraten. Met goede koolhydraten worden voedingsmiddelen bedoeld die een lage glycemische index hebben, dit zijn langzame koolhydraten zoals groente en volkorenproducten. Het South Beach dieet bestaat uit 3 fasen.

  • Fase 1 wordt gezien als de ontwenningsfase. Het is de bedoeling dat iemand in 2 weken tijd tussen de 3 en 6 kilo afvalt. In deze periode moet iemand ‘afkicken’ van de geraffineerde en dus juist snelle koolhydraten zoals snoep, koek en meer van dit soort ongezonde producten. Tijdens de eerste fase zou iemand alleen mager vlees, magere vis en daarnaast een beperkte hoeveelheid magere kaas en magere melk mogen consumeren. Voor bakken en braden mag alleen olie gebruikt worden. De snelle gewichtsafname in deze periode wordt voornamelijk veroorzaakt door vochtverlies. Wanneer iemand zeer weinig koolhydraten eet zal het lichaam de opgeslagen koolhydraten gaan aanspreken om toch in de koolhydraatbehoefte te voorzien. Dit mechanisme gaat vaak gepaard met vochtverlies, en hiermee dus verlies van gewicht op de weegschaal.
  • In fase 2 vindt het geleidelijke afvalproces plaats. Deze fase wordt volgehouden totdat iemand op zijn streefgewicht zit. Hierbij is het de bedoeling dat iemand 0,5 tot 1 kg per week afvalt. In deze periode mogen mondjesmaat steeds meer ‘goede’ koolhydraten als groente, fruit en volkorenproducten worden geïntroduceerd. Wanneer iemand gedurende fase 2 toch aankomt in gewicht, is het advies om dan weer een aantal dagen fase 1 vol te houden.
  • De laatste fase staat in het teken van gewichtsbehoud. In deze fase zou je in principe alles weer mogen eten en drinken en het advies is om gebruik te maken van 3 maaltijden per dag.

Over het algemeen ervaren mensen die dit dieet volgen weinig hongergevoel. Dit wordt veroorzaakt door de hoge eiwitinname, doordat eiwitten een verzadigend effect hebben.

Er zijn geen lange termijnstudies gedaan naar dit dieet. De kans op een tekort aan vitamine A en vezels liggen wel op de loer, vooral wanneer iemand onvoldoende volkorenproducten en alleen magere producten gebruikt. Daarnaast moeten mensen met nierproblemen uitkijken met dit dieet. Bij een verminderde nierfunctie moet een eiwitarm dieet gevolgd worden, terwijl het South beach juist erg rijk is aan eiwitten. Oplettendheid in dit geval dus geboden.

5. Broodwisseldieet

Ook iets nieuws in dieetland: het broodwisseldieet. Bij dit dieet is het de bedoeling dat iemand om de dag brood eet, afgewisseld met een ‘gewoon’ voedingspatroon. Op de brooddagen wordt enkel en alleen brood gegeten, zelfs zonder beleg. Op de broodloze dagen is het belangrijk om zoveel mogelijk via de schijf van 5 te eten, dus voldoende groente en fruit, zuivelproducten en koolhydraatbronnen zoals aardappelen en rijst. Dat je afvalt in gewicht heeft te maken met het feit dat iemand vaak minder gaat eten, enkel en alleen brood wordt op een gegeven moment wel saai natuurlijk…Het advies is om dit dieet niet langer dan 6 weken vol te houden. Doordat het op sommige dagen een zeer eenzijdig voedingspatroon is, zal het lichaam zijn reserves moeten gaan aanspreken. Na een aantal weken zijn deze reserves echter uitgeput, dus is het tijd om deze weer aan te gaan vullen om vervelende lichamelijke klachten te voorkomen.

6. Vermageringspreparaten

Je hebt er vast wel eens van gehoord. Middeltjes die ervoor zouden zorgen dat je veel kilo’s kwijt raakt, zonder dat je daarvoor je voeding rigoureus om hoeft te gooien. Het klinkt verleidelijk, maar werkt dit nou echt? Je kan hierbij denken aan pillen, poedertjes of dranken. De een gebruik je vóór de maaltijd, de ander gebruik je in plaats van een maaltijd en weer een ander gebruik je gewoon tussendoor. Ze beweren allemaal iets anders; het oplossen van lichaamsvet, thee dat laxerend en vocht afdrijvend werkt, preparaten die de stofwisseling stimuleren of supplementen die de vetopname in de darm zouden verminderen. De een ziet er nog ingewikkelder (en wie weet daardoor geloofwaardiger) uit de ander, en vaak hebben de verkopers uit de winkel er zo’n overtuigend verhaal bij dat het niet anders kán dan dat het werkt. Maar hoe realistisch is het, zou zo’n pilletje of kopje thee nou echt zorgen dat die kipfiletjes onder je armen of dat gezellige zwembandje boven je broek verdwijnen als sneeuw voor de zon, zonder dat je ook maar iets verandert aan je eet- en beweegpatroon? Eerlijk is eerlijk, wie aan de slag gaat met dit soort middeltjes zal ook beter opletten met wat hij eet. Wie weet kan het je helpen om aan de slag te gaan met afvallen, maar het advies is om deze middeltjes niet al te serieus te nemen en je vooral te richten op gezonde voeding en lekker aan je conditie te gaan werken. Dan zullen die kilo’s vanzelf minder worden.

 

7. Bloedgroepdieet

Bij het bloedgroepdieet wordt ervan uitgegaan dat iemands bloedgroep bepaalt welke voedingsmiddelen goed voor die persoon zouden zijn. Het bloedgroepdieet is geen speciaal dieet om af te vallen, maar doordat de stofwisseling op een andere manier wordt gestimuleerd zou gewichtsverlies een ‘bijwerking’ kunnen zijn. Elke bloedgroep heeft bepaalde voedingsmiddelen die gebruikt of juist vermeden moeten worden. Hierdoor bestaat helaas de kans op tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Het is dus belangrijk om in de gaten te houden welke voedingsstoffen iemand niet binnenkrijgt en op zoek te gaan naar een andere manier om deze stoffen toch binnen te krijgen.

Daarnaast is dit dieet waarschijnlijk erg lastig in te passen in het dagelijkse voedingspatroon wanneer er meerdere huisgenoten zijn met allemaal een eigen bloedgroep. Er is ook géén wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het bloedgroepdieet.

By | 2018-03-05T11:21:12+00:00 maart 28th, 2017|Geen categorie|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment